assalamualaikum


Sunday, July 31, 2011

sentuhan pertama!!=)

Assalamualaikum and a very good day!

Hari pertama menyentuh stereng kereta.hehehe. (>_<). Jantung berdegup yang teramat la sgt. Macam nk nikah plak (analogi terlampau). Belom naek kete pon prot da buat hal.huhuhu. *blushing.

Pak sharif kate (guru memandu): “kaki kiri Ika (???) ni brmasalah lah, asik salah je maen klac.” Huhuhuhu.sdehnye… tp xpe,ni kan bru 1st time. Banyak mase lg. chewah. Hehehe. Kpd rakan2 seperjuangan sy, ganbate! Chaiyok2! Bahsyaa! Allahuakbar!

Harap2 esok akn brtmbh baek. Doakan kami semua ok. (^_^)

Uhibbukum fillah.

Wassalam.

Tuesday, April 19, 2011

Takdir Allah, siapa yang tahu!

Assalamualaikum and a very good day!

Mengambil kesempatan ini menukilkan rasa kesyukuran kehadrat Allah Subhanu wa ta'ala kerana masih diberi keizinan untuk berpijak di atas bumi ciptaan-Nya sebelum tiba saat kehancuran. Usia kini sudah semakin meningkat. Kudrat diri juga semakin berkurangan walaupun sebenarnya masih tergolong dalam kalangan orang muda. Dunia sekarang ni, macam2 penyakit yg dah x mampu ditafsir oleh pakar2 perubatan sedunia. Ssebelum sempat bertemu penawar, Malaikat Izrail telah terlebih dahulu menjemput kita kepangkuan kekasih Maha Agung..mungkinkah dalam beberapa detik ini..tiba giliran kita pula..

Peristiwa terbaru ini adalah pemergian seorang insan yang bergelar pensyarah, guru, anak, suami dan bapa..Arwah Encik Zakaria bin Kaliman @ cik ya.. Beliau mengajar saya dan classmate dalam subjek Perkembangan Kanak2. 2 minggu sebelum pemergiannya, arwah cik ya telah menyertai kami dalam program BIG (Bina Insan guru). dan itu adalah aktiviti terakhir kami bersama-samanya...

Saat mendengar perkhabaran pemergian beliau, hati saya tersentap. Fikiran juga seperti menidakkan. Tangan yg sedang meng"iron" baju pon terhenti. Namun, zikir istighfar cpt2 dilafazkan..sesungguhnya mati itu satu kepastian. Innalillah.. tidak mampu rasanya untuk mengulas panjang.. Cuma berharap agar semua mendoakan arwah digolongkan bersam org2 yg beriman dan beramal soleh dan mendapat kemuliaan di sisi Allah..amin Ya Rabbal 'Alamin..

Sekian..May Allah Bless all of us..

Uhibbukum fillah..

Wassalam..

Saturday, April 09, 2011

Saya sayang awak semua!!!

Assalamualaikum and a very good day!

Lamenye x update blog ni.sian dye kne tggl lame2.huhuhu. Salam rindu pada semua..(^_^). Malam ni saya xde teman..my beloved roomate blk kampungnye yg jauh...di Muar.hehehe. These 3 weeks sgtlah sibuk.PBS------> BIG--------> ASSIGNMENT!!! saye rase seperti sayelah org yg paling sibuk.(tipu la tu). Papepon, hujung minggu ni lega sikit sebab asemen da anta...tuk minggu ni je...minggu depan ade lagi..sabo jela..huhu.

Actually, malam ni..saya nk ambil kesempatan atas rase yg tgh syahdu ni...rase tu mixing n jd compound.huhu.btol ke tu??.

Kepada yg mengenali diri ini..saya ingin memohon maaf atas segala salah dan silap saya yang melukai hati kalian..sesungguhnya saya hanyalah insan yang kerdil,..apatah lagi sebagai hamba Allah yang hina...terlalu banyak khilaf yang x dapat dielakkan...trkadang kaki trsadung ketika melangkah...terkadang anak panah tersasar...begitu juga dengan diri ini..trkadang terhumban dlm gaung kealpaan...

Oleh itu...saya mohon...terimalah saya seadanya...saya sentiasa mencuba utk melakukan yg terbaik...namun kekurangan itu pasti ada...x mampu untuk saya memuaskan hati semua orang...namun apa yang pasti...saya x lupa org yg sentiasa berada dekat dgn saya...kawan2 saya...sahabat2 saya...andalah penawar dan racun...saya x lupa saya bkn hidup di dunia ini seorg...saya sedar diri saya yang hina ini...

Namun..apa yang penting...saya tetap sayangkan anda semua..May Allah Bless all of us..akhir kata..maafkn saya dr awal perkenalan hinggalah nafas terakhir...

Wassalam..
uhibbukum fillah..

Thursday, March 17, 2011

Duhai Pemilik Hati…

Assalamualaikum & a very good day!

Di bawah ni adalah lirik lagu sebenonye.huhuhu. Rasenye ad yang tau lagu ni. Nyanyian Dato’ Siti Nurhaliza. Ada orang kate sy peminat fanatic siti. Actually…duluuuuuuuu ye. Sekarang no longer.heehehe. Sebabnye…BIARLAH RAHSIAAA~~~. Takde motif khusus pon utk keluaran kali ni. Sekadar berkongsi rasa dan perasaan. Ngeee~~~

Terimalah..dari Siti Nurhaliza..heeeee~~~

Dingin dalam jiwaku,,
Disirami salju kasih-Mu
Kususuri jalan-Mu
Walau ranjau berliku

Cinta-Mu abadi untukku…

Tenang saat merindu
Takafurku dihadapan-Mu
Deraian airmata gugur dalam sujudku
Betapa agungnya cinta-Mu

Gelora silam tak bisa terpadam
Namun harapan menggunung di hati
Gelora kasih tak mungkin terluput
Kerana hatiku merantau jauh
Ingin bertemu dengan-Mu oh Kasih..

Rindu mencengkam jiwa
Sebak dada tiada tertahan
Hanya pada-Mu Tuhan ku serah diri ini
Pohon cinta Mu nan suci hakiki...

Kita hanya manusia yang lemah…namun kekuatan itu perlu dibina…dengan izin-Nya jua…

May Allah Bless us..(^_^)

Uhibbukum fillah..

Wassalam..

Wednesday, March 09, 2011

heart is unstable!!!

Assalamualaikum n good day!

Lame dah rasenye x post ap2 kt blog ni. quite busy dgn rutin harian.huhuhu. papepon, kali ni saya rase mcm nk merepek plak. tak tahulah what is in my mind and ape yg bergolak dalam jiwa ni. rase mcm semak pun ye jgk. hmmmm. tapi anda jgn terikut dgn my feeling ni.hehehe. teruskan dgn hidup yg ceria k!! (^0^)

Ade x anda rse kdg2 tu hati ni mcm nk pecah or explode sbb mcm2 bnde yg da bersarang n beranak-pinak kt dalam heart kite ni? and ape agaknye yg slalu tersimpan dalam tu agaknye eh?? huhuhu~~~. saya sendiri pon kdg2 keliru dgn perasaan sendiri. Rase mcm nk marah, geram, sedih, nak nangis kuat2.......benci?? Nauzubillah...smg Allah jauhkan...

walaubagaimanapun, we r just human rite. X lepas dr masalah hati yg pelbagai ragam ni. jom kite cube analisis ap masalah yg boleh menimpa hati kite ni.hehehe.

1) merajuk x tentu pasal.huhu~~~
bukan bdk kecik je blh merajuk ye tuan2 n puan2 sekalian. yg dah besau2 ni pon 2x5 je. ye idak? ini kerana hati ni bersifat lembut. sesiapa pun akan mengalami keadaan merajuk ini bile hatinye diguris, dihiris, digilis dan mcm2 lagi.huhuhu.

2) putus cinta
waaaa!!! sape mau komen sama saya.huhuhu. ini adalah masalah trbesau yg sering melanda para remaja x lupe jgk org2 dewasa. klau tgk dlm icon kt skype,ym, ke ap ke, msti ade image my heart is broken...huhuhu. hmmmm. itulah, saya nk komen lebih2 pon takut jgk.so, jom tgk yg seterusnye.huhu

3) dengki
ni kes x puas hati dgn kesenangan org laen. org laen berjaya, dalam hati mcm2 sumpahan yg x terluah di mulut. dengki bila kawan dpt straight A's, dengki bila org laen dapat pakwe ensem cket dr pakwe dia (ngeeeee), dengki bile bla..bla..bla...sila sambung ye kawan2.

4) dendam
danger3!!! kes ni da berat ni. yelah, bile someone tu da trlalu lame pendam perasaan dengki, marah, kecik hati dan segala bagai, prasaan tu semua blh brtukar dlm sekelp mate aje. believe me or not? anda nk cube ke?? please avoid it.huhuhu.

5) mental
ni pon kes ranking plg tinggi agaknye. bile hati ni unstable, mcm2 yg dia rase sampai dah x blh kawal lg dah, lame2 akan meletop kebabom jgk. yelah, hati da bercelaru, fikiran lak x blh nk positif.asyik2 cas negatif.ngeee~~~. lame2, hati dan fikiran pon da x seiring...ish3.

tu jelah yg blh saya listkan kat sini. kalu nk tmbah lagi blh buat sendiri.huhuhu. ap2 pon anda2 semua, jgn lupe yg hati ni kerajaan dalam tubuh kite, baik hati kite, insyaAllah segala tindak tanduk kite pon akan baik. buruk hati kita, maka sebaliknyalah yg akan terjadi..nauzubillah...tu sje tuk kali ni. May Allah Bless all of us.(^_^)

uhibbukum fillah..
wassalam..

Wednesday, March 02, 2011

Edisi khas: A little gift for her...




















Assalamualaikum and a very good day..

Kali ini adalah edisi khas penulisan sy utk my lovely roommate..Nurul Atiqah binti Ishak..(^_^)
I wish u HAPPY BIRHTDAY !!! May Allah Bless u forever n after.I Love u heartly!! btol ke x bahasa tu.toing3..(@_@)


Nothing special yg mampu saya brikn pd awak..just a little gift for u...hope u like it cayang..huhu. Saya nak bagi lagu ni. Tapi lirik jela.huhuhuhu~~~.Tapi mesti awak da tau sebab kita kan sebilik.hehehehe..=P


Erti persahabatan ini..

hembusan bayu lembut bertiup..
deru ombak yang menyusur pantai..
sayu hati bila terkenangkan..
memori indah kita bersama...

Dengarkanlah lagu ku tujukan..
Tanda ingatan tulus buatmu..
Moga abadi di sanubari..
bersemi buat selamanya...

Segala yang manis pasti ada pahitnya..
Begitulah jua hidup bersama...
segala yang indah jadikan hiasan..
segala yang buruk jadikan sempadan...

Masih segar di ingatanku sentiasa..
kenangan menggamit rasa...
tempuhi onak dan duri..
itulah yang diharungi..
janji yang telah kita bina..
tetap kekal dan abadi...

Marilah suburkan kembali..
hubungan dengan kejujuran..
leraikan segala impian..
buktikan dengan keikhlasan..
moga persahabatan ini..
mengajar erti kehidupan..
dalam rahmat Tuhan Yang Esa..
Bahgia selamanya...

~Dehearty~

Semoga hati yang terjalin ini akan kekal kukuh...Maafkan segala salah dan silap saya selama kita bersahabat...Semoga gembira selalu!!!(^_^)

Uhibbuki fillah...
wassalam...

Tuesday, February 22, 2011

Be good ok!(^_^)

Assalamualaikum n kabare..^_^

Hari ni terpikir nk ckp pasal manner or attitude. Hmmm... Budak2 zaman skrg ni mmg advance kebabom. Kenape ye? Sebab kalau kite perhatikan, kanak2 umur 1 tahun lebih pon da pandai n bijak meniru gaya org dewasa.huhuhu. And mereka2 da blh faham ape yg kita cuba sampaikan. Ape yg sy nukilkan di sini adelah brdasarkan pengalaman sendiri n kerabat2 yg lain.huhuhu.

Contohnyelah, kite cakap,"Adik,buat muke comel cket". Lalu tindak balas positif pn berlaku. Wow, sy amat terkejut sebenarnye. Rase2 waktu kecik dulu xla pandai mane.huhuhu. Saya juga memerhatikan perkembangan my nephews and nieces yg dah berduyun-duyun. Apa yg sy dapat perhatikan, ank sedare yg lbh mude umurnye dlm 1 thn lebih dah tahu buat jari 1. Sedangkan yg lebih tua blom tahu pun lagi. Mungkin jgk dari segi didikan awal ibubapa. Ape2 pon, zaman kanak2 adalah zaman yg sgt dirindui..~~~

Sudah lari dari tajuk maaa!!huhuhu. Pasal manner or attitude. hmmm. Sy pn x pastilah samede anda juge merasekan ap yg sy rase?? Remaja zaman sekarang kurang "manner" nye..Kenape begitu ye? Dah lame sy fikirkan tentang perkara ini. Cume skrg berpeluang untuk meluahkan. Kalau diperhatikan, remaja zaman dahulu mempunyai nilai ketimuran yang sangat manis, contohnya hormat org yang lebih tua, senyum bila berselisih, pakai pakaian yang sopan dll. Bak kate org, sejuk perut ibu mengandung 9 bulan.huhuhu.

Namun begitu, apa yg berlaku pada remaja masa kini?? Hmmm.Sgt musykil di fikiran ini ye. Kurang didikan ibubapa? Guru2 salah ajar ke? Haaaa. Inilah yang amat saya risaukan. Apabila ibubapa or guru2 disalahkan bila anak2 bt hal di sekolah @ universiti @ institut. Sangat membimbangkan bile mendengar cerita tentang ketidaksopanan pelajar terhadap guru @ pensyarah. Adakah salah apabila seorg guru menegur kesilapan yg dilakukan pelajarnye?? Mungkin kite tidak menyenangi guru tersebut, tapi jgn lupe yg kite ni setahun jagung, sedangkan mereka dah makan garam berbotol-botol. Dan jgnlah lupe yg kite ade pegangan agama...Setiap agama jugk mementingkan tingkahlaku yang baik n sweet as sugar.huhuhu.

Seharusnye kite perlu merendahkan ego diri apabila terang tang2 kite dah buat salah n silap. Usah malu untuk memohon ampun dan maaf. Nak sebut dalam bahasa ape, mcm2 ada!! Mintak maaf ye..i'm sorry..afwan..biyane..heee~~~. Jadinye kawan2 tersayang, marilah kite same2 perbaiki diri supaya lebih mantap.(^_^). Last words, maaf seandainye ade yg trguris hatinye sehingga terpancar di wajah mcm mkn cuka..huhuhu. Maafkn saye ye. Papaiii.

Wassalam..
Uhibbukum fillah...

Sunday, February 20, 2011

perihal anak bongsu

Assalamualaikum n kabare..^_^

Kali ni tibe2 rase nk ckp pasal anak bongsu.huhu. Seperti yg kalian sume maklum, sememangnye ank bongsu ni ank terakhir dlm kluarge kan. And semestinye ramai yg menggelar golongan tersebut dengan panggilan "anak manja".ngeee~~~. Tapi benarkah begitu???

Hmm..pada pendapat saye, x perlulah taksub sgt dgn gelaran tu. Sebabnye x semestinye anak bongsu aje yg bermanja-manjaan segala. Anak-anak lain yg x bongsu pun ade jgk. Semuanya bergantung pada personaliti masing2. Cume mungkinlah anak bongsu ni terlebih cket manjenye.huhuhu.

Betol ke anak bongsu ni jenis yang x pandai berdikari? Tak pandai buat itu ini? Hmmm. Risau jgk sy mendengarnye.huhuhu. Pada pendapat sy, the answer is nehi (tidak). hehehe. Sebenarnye anak bongsu ni same je dengan adik-beradiknye yg lain. Cume ade sesetengahnye aje yg mungkin berperangai mcm tu (mcm sayakah??huhu). Maklumlah, sume keje akak abg yg buat. Ish3.huhuhu.

Ape kelebihan jadi anak bongsu ni ye?hehehe. Menurut pengalaman sy, memang anak bongsu ni ditatang bagai minyak yg penuh sampai nk melimpah-limpah. Kalau kecik2 dulu, bila bergaduh dgn abg n kakak mesti kemenangan berpihak pada si muda. Biaselah adik kecik mestilah nangis kalau abg n akak usik2, cubit pipi, tarik rambut dll. hehehe. So, abah, hero adik pun dtg memberi bantuan dgn membawa rotan. Rotan pun singgah di blkg abg n akak. Adik pun tersenyum riang.(^_^). Tapi bila difikirkan balik,kesian kt abg n akak.huhuhu. Takpelah, perkara yg lepas usah dikenang lagi.ngeee~~~

Selain tu, ap yg dimintak InsyaAllah dapat.hehe. Kalau dulu nk makan aiskrim cornetto pun susah sbb mahal. Tapi, demi memenuhi keinginan si anak kecik, abah pun blikan. Time tgh demam plak tu.hehehe.macam2 peel lah anak bongsu ni. Tapi lain org lain citenye, ye idak?huhuhu.

Gitulah perihal anak bongsu serba sedikit. Macam2 ada.huhu. Ape yg penting, adik-beradik kena saling hormat-menghormati n loving2. Tak mau gaduh2 ye.(^_^). Lastly, mekasih kerna sudi membace karya sy kali ini.Jika ada yg termakan cili, minum air ye.huhu. Papaiii.

Wassalam.
Uhibbukum fillah...

i'm in!!(^_^)

Assalamualaikum and a very good day!

Waaaaa..lamenye yg amat sgt x terupdate blog ni.Maafkan sy my blog..huhuhu~~~

Tiada yang menarik tuk dikongsikan bersama dalam entry ni. Nak singgah jap je kt blog ni. Supaya kalian tau yg saya masih hidup lg. Alhamdulillah. =)

Tibe2 petang ni rse mcm nk bermadah. Mungkin trkena jangkitan dari Roomate baru yg trchenta???huhuhu. Adek manis, jgn mara aaa.~~~ (^_*)

Madah ini sy tujukan bt sume insan yg sy sayangi..terimalah..hehe~~

Di senja ini jariku menari-nari..

Memetik satu persatu untaian abjad..

Membentuk bait-bait pencetus sanubariku..

Dikau yang kusayangi…

Segunung kesyukuran kupanjatkan pada Ilahi..

Atas pertemuan yang ditakdirkan oleh-Nya..

Ada masa manisnya…ada masa pahitnya..

(ada gula..ada garam..ngeeee~~~)

Namun, tiada memori seindah itu…

Tiada bicara seumpamanya..

Jika kelak kita terpisah…

jangan dilupa pada diri yang hina ini..

yang pernah bersama mengharung duka..

yang pernah bersama mengecap suka..

kerna tiada memori yang seindah ini..

jua.. kerna Kau ku sayangi..

PEACE!!!

Sekian

Wsalam

Uhibbukum fillah

There was an error in this gadget