assalamualaikum


Tuesday, June 26, 2012

Allah menciptakan cinta...cinta itu fitrah manusia


Assalamualaikum wbt…

Seminggu dah berlalu..sy kembali menjenguk blog trcinta ini. Tapi masih xtau ape yg nk dinukilkan pd update kali ni..i’ll try my best.(^_^)
Smlm bru shj menghabiskan karya penulis novel kegemaran, Ramlee Awang Murshid. Tajuknye?---> SUNAN MUSAFIR. Novel ini kesinambungan drp novel2 yg sebelumnya..

Bagaikan Puteri---> Cinta Sang Ratu---> Hijab Sang Pencinta--->
 Cinta Sufi---> Sutera Bidadari---> Sunan Musafir

Pada saya, kesinambungan kisah di dalam penulisan beliau sgt memberi kesan..penulisannya sentiasa mengajak pembacanya utk mendekati Allah Maha Esa. Tapi tetap x lari dari percintaan fitrah dalam hidup manusia…namun cinta abadi yang Maha Khaliq paling utama.

Pernah terdetik dalam diri utk turut menghasilkan penulisan sendiri..mampu x agaknye ye???hmmmm.
Ape2 pon, diri mestilah sentiasa diperbaiki..(^_^)

Sekian, wassalam..
Uhibbukum fillah

P/S: Ikhlas, redha & sabar itu Islam..Islam itu indah..indah itu syurga..Subhanallah..

Tuesday, June 19, 2012

Jangan Lupa pada Allah


Assalamualaikum wbt…

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani…

Ya Allah Ya Rahman…
Setinggi-tinggi kesyukuran kehadrat-Mu,
Atas segala kebaikan, kesejahteraan, kejayaan & kecemerlangan yg Engkau kurniakan kepada hamba-Mu ini…
Tiada yg sehebat-Mu Ya Allah…
Tiada yg dapat menandingi kekuasaan-Mu Ya Allah…

Ya Tuhanku…
Kejayaan ini member 1001 makna bagi hamba-Mu…
Tanpa makrifah-Mu…tidak bisa aku memperolehi semua nikmat ini…
Justeru Ya Allah…
Ku pohon kepada-Mu…
Jgn jadikan aku drpd kalangan manusia yg kufur dalam menikmati kehidupan serba sementara ini…
Jgn jadikan aku makhluk yg bermegah diri…walhal tanah tempat ku berpijak ini bukan milikku…
Sedangkan aku juga adalah sebahagian daripada cebisan2 tanah itu…

Ya Allah…
Engkau rahmatilah para murabbi yg tidak pernah jemu mendidik dan mendoakan ku…
Engkau berkatilah kedua ibu bapaku yg sentiasa memohon kepada-Mu demi melihat aku berjaya…
Engkau kasihilah sahabat2 ku…dulu,kini dan selamanya…
Engkau redhailah aku sebagai hamba-Mu yg hina…

SESUNGGUHNYA TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH…
Dan MUHAMMAD ITU PESURUH ALLAH…

Ameen Ya Rabb…




P/S: tak lupe jgk kpd org trsyg yg sntiasa mendoakn diri ini...terima kasih sgt2...

Monday, June 18, 2012

Ya Allah..harapanku...


Assalamualaikum wbt…

Hari ini kembali memulakan langkah2 ke arah kecemerlangan di dunia..in sya’ Allah utk akhirat juge…
Pd pagi yg mulia..sy dan rakan2 tlh mndpt pesanan dan nasihat yg sgt bermakna drpd seorg murabbi..
Katanya: (lbh krg mcm nilah bunyinya)

“antum skrg dah semester 4..masih ad 2 thn lbh shje lg di sini...sekejap sgt tempoh tu..jd siape2 yg nk kawin tu, bgtau ustaz..ustaz akan cube bntu dan usahakan…jge maruah diri…kalau nk buat sesuatu yg x elok tu, igtlah pd Allah..kalau x pon, igtlah pd mak dan ayah…jge air muke mereka…”

Nasihat yg menusuk kalbu wlaupun simple…
Semoga sy dpt mjdi anak yg solehah utk mak & abah tercinta…
Semoga sy dpt mnjdi hamba Allah yg sntiasa diterima taubatnya…
Semoga sy mnjdi zaujah yg solehah utk zaujku kelak…
Ameen Ya Rabb…
(^_^)

Manisnya hidup di kala hati sentiasa berada dlm naungan cinta dan kasih sayang Allah…
(mengharapkannya...)

Sekian
Wassalam
Uhibbukum fillah

Saturday, June 16, 2012

Kembali~~~


Assalamualaikum wbt…

Esok adalah harinya…menapak kembali ke medan perjuangan…
DI SINI PENDIDIK BERMULA

Mula tajdid niat…I’ll be a teacher…so, what should I do to be a better one?
Go for it!!! (^_^)

ALLAHUAKBAR!!! <3

Sekian..wassalam
Uhibbukum fillah

Friday, June 15, 2012

Sobahal Khair~~~


Assalamualaikum wbt…

sobahal khair! (^_^)

2 days to go...perasaan pn mulelah bergolak. Mulelah berfikir ape nk dibuat baki 2 hr lg di rumah..hmmmm.

Beginilah keadaanya bila hujung2 cuti ni. Serba x kene org kate. But, thanks to my beloved emak sbb buatkan kuah kacang n nasik impit yg diidamkn oleh ank yg sorg ini..huhuhu…I love u sooooooooooo much mak!!! (ptg ni cucur udang n kuah kacang plak ye mak...=P)

Ok semua..sekian.

Uhibbukum fillah
Wassalam

P/S: hati berdebar nk amik result naek cuti ni..huhuhu

Thursday, June 14, 2012

berapa hari lg?!


Assalamualaikum wbt…

3 days to go..Batu Pahat akan menjadi destinasi seterusnya,
n meyambung kembali perjuangan menuntut ilmu.

2 years n half lagi, nk kne menapak ke bilik2 kuliah (padahal cam kelas kt sekolah je.=D), brdepan dgn assignment dgn plbagai tuntutan, melibatkan diri dgn aktvt2 yg dah ditentukan…rutin yg sama setiap semester…

Siape kate x penat (especially coz siapkan assignment last minute).huhuhuu. tapi itu jalan yg saya pilih n I have to strengthen myself utk brdepan dgn lebih banyaaakkkkkk cabaran yg mendatang.

Nak seribu daya. Xnk duk diam2 je.[ini bukan peribahasa yg btol.
jgn ambil berat ayat ini ye.=)]

Sekian. Wassalam
Uhibbukum fillah

Tuesday, June 12, 2012

Persahabatan...


Assalamualaikum wbt…

Persahabatan,
Indah apabila disulami kejujuran dan keikhlasan…
Tawa dan duka dikongsi bersama…
Susah dan senang tetap berpadu…

Persahabatan,
Ada kasih dan sayang di dalamnya…
Ada kesilapan dan kebenaran padanya…
Ada pengorbanan dan kesetiaan sebagai rencahnya…

Namun,
Apa yang tinggal…
Jika persahabatan dikhianati…
Kerana hasad dan dengki menulari darah daging…
Hati membusuk dek amarah dan benci…
Bernanah…berduri…

Apalah kiranya…
Jika tolak ansur menjadi pegangan diri…
Keikhlasan menyeri peribadi…
Kasih sayang menyatu hati…
Hasad dan dengki dipatri kemas…
Agar persahabatan ini kukuh selamanya...
Sebagaimana cinta para sahabat pada Kekasih-Nya.

p/s: rindu pd sahabat2...(^_^)

Sunday, June 10, 2012

Alahai bola~~~


Assalamualaikum wbt…

Lokasi skrg adalah @ rumah abg sbgai babysitter to
his eldest daughter .
Pe kaitannye dgn tajuk entry ni???hmmmm

Sebenonye sy nk trgelak tgk gelagat si abg yg giat menonton bola..huhuhu
Pg ni kn NED VS DEN..rsenye abg sorg ni sokong DEN kot.
Dgn secawan milo di tgn kiri n sandwich di tgn knn,
 mate x lepas dr TV.

Bile DEN nk menjaringkn gol, bdn da trangkat cket dr sofa…
Tp bile x jd gol…mengeluh la dye..hahaha..
adoi la abg seorg ni..hehehe

Mcm tu la kot para lelaki@ suami@ bapa@ atok(kot)... musim bola je camnila ghupe mereka2..huhuhu
Sekian entry tuk kali ini…papai~~~

Wassalam
Uhibbukum fillah

Saturday, June 09, 2012

Kesayanganku...


Assalamualaikum wbt…
Slmt pagi semua!!!sobahal khair!!! Pagi2 lg da brblogging.huhuhuhu~~~
Kli ni sy nk memprknlkn….SAYANG2KU!!!
Haaaaaaa..agak2nye sp eh?jeng jeng jeng----------------!!! (sila klik smpai bwh)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Barisan kucing2 kesayanganku!!!hehe~~~ =P

mama 1...(malu nk pndg camera..erkkk)

mama 1 still malu lg..huhuhu

mama 2(tp x dpt amik gamba ank2nye yg msih kecil sbb garang sgt, mcm mama dye dlu)

anak mama 1 yg da besau pn

anak mama 1 jgk(mcm samseng tgh ugut kucing laen..haha)


X slh kn kucing mnjdi ksygn kn?? Tp make surelah sesame insan pn knebrkasih syg…(^_^)
Kucing2 ni mnjadi penghibur hati…kdg2 brckp dgn kucing…(mgkn dlm hati kucing tu pn akn brmonolog: sian kt tuan aku ni…xde kwn da nk ajak borak…huhuhu)
Kdg2 dukung kucing mcm dukung baby…mgkn tu mndekatkan hati si tuan dgn sayang2nye x..=)
Same jgk dgn haiwan2 peliharaan yg laen…kite pn kne sayangi mereka…jaga mereka… (kalu bela ikan tu beli akuarium beso cket, kalu bela burung buat sangkar tu mcm reban ayam yg beso pn ok gak..hehehe)…as long as kite x aniaya mereka…krn mereka jgk makhluk Allah spt kite…(^_^)

sekian..

P/S: kucing2 ni xde name. ade sape2 nk bg cdgn??sila la komen..hihi

uhibbukum fillah
wassalam

Friday, June 08, 2012

Saat-saat Mendebarkan...


Assalamualaikum wbt…

Petang td adalah satu saat yg mendebarkan..KENAPE???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Huhuhuhu…tgh2 happy menonton drama kegemaran (Jewel In The Palace), tibe2 mate semakin memberat…lalu…..
Zzz…zzz…zzz…zzz…zzz…zzz…zzz

Huhuhu…tp saat yg mendebarkan bile trbangun dr tido dlm keadaan terkejut(nk melompat pon ade) n nafas tersekat di kerongkong… x bermimpi seram ape pon..tp..ntahlah..huhuhu

Alhamdulillah...jasad masih menyarung nyawa…tapi waktu trjage tu mmg pkr dah nk mati je…Ya Allah…rupenye masih belum ajalku lg…syukur Alhamdulillah…

Peringatan jgk kpd diri sendiri yg kian alpa dlm kenikmatan dunia…semoga Allah menyinari hati hamba2-Nya dgn nur, hiyah dan taufik…in sya’ Allah…
(^_^)

uhibbukum fillah
wassalam

Alhamdulillah...


Assalamualaikum wbt…

Rezeki yang kita perolehi dulu, kini dan selamanya
adalah dr Allah Subhanahu wa ta’ala..
Layak ke kite tuk pertikaikan sedikit atau banyak rezeki seseorang…?
 No3X!!!~~~huhuhu

Allah tau ape yg kite mahukan…
tapi Allah tau ape yg kite perlukan lebih penting…
So, don’t forget to recite Alhamdulillah setiap masa…
In sya’ Allah, kite akn sentiasa berpuas hati n senang dgn rezeki yg ada…

(^_^)

Uhibbukum fillah
wassalam

Thursday, June 07, 2012

manusia VS animals


Assalamualaikum wbt…
Sedang menonton national geographic@channel 550.
 Sudah menjadi lumrah mereka memburu n diburu..membunuh n terbunuh…menguasai n dikuasai...
begitulah kitaran hidup mereka sebagai haiwan@makhluk ciptaan Ilahi..
Tapi, kalau kita perhatikan perkembangan kehidupan manusia sekarang..
bunuh membunuh seperti sudah selari..hmmmm…ape maksudnya di sini ye???
 Kite pn nk jd mcm B______G yg x berakal ke??huhuhuhu~~~

Oh Asam Pedas~~~(^_^)


Assalamualaikum wbt…

Alhamdulillah..hr ni rse gembira sgt3!!!huhuhu. sebabnye..sy dpt masak ikan patin masak asam pedas..huhuhu..soooo happy(mcm nila org yg x pndai masak).

Tapi x la sorg2.akak tlg jgk.sbb sy mmg x brani sorg2 kt dapur.takut hangus periuk mak nnt.huhuhuhu~~~
Papepon, sy tetap suke hati~~~

asam pedas ikan patin (xtaula jadi ke x)


(^_^)

May Allah Bless Us...


Assalamualaikum wbt…
Mulakan hari dgn niat yang baik…
semoga Allah mengampuni dosa2 masa lalu kita…
hati manusia sering berbolak balik 
kerana iman itu ada masa naik dan turunnya…
kerana itu pohonlah pada Yang Esa
agar hati kita sentiasa dalam peliharaan-Nya…
ameen…

Wednesday, June 06, 2012

Jewel In The Palace


Assalamualaikum wbt

Baru lepas mengemas rumah (sje nk bgtau yg diri ni rajin).huhuhu. skrg tym tu berblogging..=). Nk cite pasal my most favourite Korean drama-----à JEWEL IN THE PALACE/ DAE JANG GEUM. Sape tau angkata tgn!!!!=P. skrg cite ni tgh sdg disiarkan di Channel 114 @ Al-Hijrah.. SAYA SGT SUKEKAN CERITA INI.hihi~~~

Kebanyakan cite Korea skrg bnyk berkisar tentang cintan-cintun (pd pndgn sayelah..). cite yg sy suke ni x lepas dr cintannye..cume x overdost…huhuhu.  Cite ni mengisahkan seorg gadis, JANGGEUM (Lee Young Ae) yg berusaha utk masuk ke istana sejak kecil lg utk memenuhi impian mendiang ibunya dan menuntut bela atas kekejaman yg brlaku ke atas ibunya..heronye muncul bile dye da besau ler..huhuhu.

Kalu kwn2 nk tau kisah yg lebih lanjut, sila tonton rancangan ini di Channel 114 jam 3.30 ptg..tiap hari ade tau.huhuhuhu.sukeee~~~~. (^_^). Selamat menonton!!!

Lee Young Ae sbgai Janggeum (dayang di dapur masakan)



Tabib istana (power kan dia.huhu)


Hero & heroin


Sweet moment…huhuhuhu.(^_^)

Uhibbukum fillah.
Wassalam.



Tuesday, June 05, 2012

Alahai anak Mama & Papa!!!


Assalamualaikum wbt…
Kali ni saya nk cite pasal gelagat seorang kakak sulung. Pihak yang terlibat adalah WIDAD NUR INSYIRAH.  Anak sedara saya yg comel.hehehe~~~

Widad da dpt adik perempaun yang baru. Nama baby baru…..
Tak taula..huhuhu…sebab papa n mamanya x umum secara rasmi lg...dgr kate WAFIAH NUR IMAN..sedap2. huhuhu. Yang penting kat depan sekali mesti huruf W..itula kuasa huruf W.huhuhu.

Perihal si kakak sulung ni..dalam kete blh buat kecoh.huhuhu. saya yang mengendong baby jadi kelam kabut.terkejut mak!!huhuhu.mula2 masuk dalam kete tu, dia x pasan lagi..tapi bile baby da start nangisssss...kepala dia berpusing 180 darjah.wakaka~~~.mulela suarenye yg nyaring tu berbunyi..”babyyyyyyy!!!” alamak…adoilaaaaa kakak widad sorg ni…

Tibe di rumah mereka(papa,mama,widad n baby)..baru nk turun kete kakak Widad terus berkata: “saya nk pegang baby!!” huhuhuhu. Itula kakak yg excited dpt adik, tp x sedar kemampuan diri..=P. (btol ke excited???)

Yg paling xleh blahnye…baby tgh tido blh dye melompat atas katil..amik bantal pelok adik dia dgn ganas..(xla ganas mane)..tapi yg paling haru sekali bile kakak Widad berkata: “saya nk pijak baby…saya nk tumbuk baby..saya nk tu..saya nk ni…” alahai kakak...kakak blajaq dr sapa ni…huhuhu..mengerikannnn!!!

Ape2 pon, kakak Widad kne blajar jage adik baby ye..kakak xleh manje2 sgt dah..tp mak su tetap syg akak ok!!
Ok, tu je nk cite stakat ni..selamat mlm sume!!
Uhibbukum fillah.
Wassalam.
There was an error in this gadget