assalamualaikum


Tuesday, February 22, 2011

Be good ok!(^_^)

Assalamualaikum n kabare..^_^

Hari ni terpikir nk ckp pasal manner or attitude. Hmmm... Budak2 zaman skrg ni mmg advance kebabom. Kenape ye? Sebab kalau kite perhatikan, kanak2 umur 1 tahun lebih pon da pandai n bijak meniru gaya org dewasa.huhuhu. And mereka2 da blh faham ape yg kita cuba sampaikan. Ape yg sy nukilkan di sini adelah brdasarkan pengalaman sendiri n kerabat2 yg lain.huhuhu.

Contohnyelah, kite cakap,"Adik,buat muke comel cket". Lalu tindak balas positif pn berlaku. Wow, sy amat terkejut sebenarnye. Rase2 waktu kecik dulu xla pandai mane.huhuhu. Saya juga memerhatikan perkembangan my nephews and nieces yg dah berduyun-duyun. Apa yg sy dapat perhatikan, ank sedare yg lbh mude umurnye dlm 1 thn lebih dah tahu buat jari 1. Sedangkan yg lebih tua blom tahu pun lagi. Mungkin jgk dari segi didikan awal ibubapa. Ape2 pon, zaman kanak2 adalah zaman yg sgt dirindui..~~~

Sudah lari dari tajuk maaa!!huhuhu. Pasal manner or attitude. hmmm. Sy pn x pastilah samede anda juge merasekan ap yg sy rase?? Remaja zaman sekarang kurang "manner" nye..Kenape begitu ye? Dah lame sy fikirkan tentang perkara ini. Cume skrg berpeluang untuk meluahkan. Kalau diperhatikan, remaja zaman dahulu mempunyai nilai ketimuran yang sangat manis, contohnya hormat org yang lebih tua, senyum bila berselisih, pakai pakaian yang sopan dll. Bak kate org, sejuk perut ibu mengandung 9 bulan.huhuhu.

Namun begitu, apa yg berlaku pada remaja masa kini?? Hmmm.Sgt musykil di fikiran ini ye. Kurang didikan ibubapa? Guru2 salah ajar ke? Haaaa. Inilah yang amat saya risaukan. Apabila ibubapa or guru2 disalahkan bila anak2 bt hal di sekolah @ universiti @ institut. Sangat membimbangkan bile mendengar cerita tentang ketidaksopanan pelajar terhadap guru @ pensyarah. Adakah salah apabila seorg guru menegur kesilapan yg dilakukan pelajarnye?? Mungkin kite tidak menyenangi guru tersebut, tapi jgn lupe yg kite ni setahun jagung, sedangkan mereka dah makan garam berbotol-botol. Dan jgnlah lupe yg kite ade pegangan agama...Setiap agama jugk mementingkan tingkahlaku yang baik n sweet as sugar.huhuhu.

Seharusnye kite perlu merendahkan ego diri apabila terang tang2 kite dah buat salah n silap. Usah malu untuk memohon ampun dan maaf. Nak sebut dalam bahasa ape, mcm2 ada!! Mintak maaf ye..i'm sorry..afwan..biyane..heee~~~. Jadinye kawan2 tersayang, marilah kite same2 perbaiki diri supaya lebih mantap.(^_^). Last words, maaf seandainye ade yg trguris hatinye sehingga terpancar di wajah mcm mkn cuka..huhuhu. Maafkn saye ye. Papaiii.

Wassalam..
Uhibbukum fillah...

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget