assalamualaikum


Tuesday, February 22, 2011

Be good ok!(^_^)

Assalamualaikum n kabare..^_^

Hari ni terpikir nk ckp pasal manner or attitude. Hmmm... Budak2 zaman skrg ni mmg advance kebabom. Kenape ye? Sebab kalau kite perhatikan, kanak2 umur 1 tahun lebih pon da pandai n bijak meniru gaya org dewasa.huhuhu. And mereka2 da blh faham ape yg kita cuba sampaikan. Ape yg sy nukilkan di sini adelah brdasarkan pengalaman sendiri n kerabat2 yg lain.huhuhu.

Contohnyelah, kite cakap,"Adik,buat muke comel cket". Lalu tindak balas positif pn berlaku. Wow, sy amat terkejut sebenarnye. Rase2 waktu kecik dulu xla pandai mane.huhuhu. Saya juga memerhatikan perkembangan my nephews and nieces yg dah berduyun-duyun. Apa yg sy dapat perhatikan, ank sedare yg lbh mude umurnye dlm 1 thn lebih dah tahu buat jari 1. Sedangkan yg lebih tua blom tahu pun lagi. Mungkin jgk dari segi didikan awal ibubapa. Ape2 pon, zaman kanak2 adalah zaman yg sgt dirindui..~~~

Sudah lari dari tajuk maaa!!huhuhu. Pasal manner or attitude. hmmm. Sy pn x pastilah samede anda juge merasekan ap yg sy rase?? Remaja zaman sekarang kurang "manner" nye..Kenape begitu ye? Dah lame sy fikirkan tentang perkara ini. Cume skrg berpeluang untuk meluahkan. Kalau diperhatikan, remaja zaman dahulu mempunyai nilai ketimuran yang sangat manis, contohnya hormat org yang lebih tua, senyum bila berselisih, pakai pakaian yang sopan dll. Bak kate org, sejuk perut ibu mengandung 9 bulan.huhuhu.

Namun begitu, apa yg berlaku pada remaja masa kini?? Hmmm.Sgt musykil di fikiran ini ye. Kurang didikan ibubapa? Guru2 salah ajar ke? Haaaa. Inilah yang amat saya risaukan. Apabila ibubapa or guru2 disalahkan bila anak2 bt hal di sekolah @ universiti @ institut. Sangat membimbangkan bile mendengar cerita tentang ketidaksopanan pelajar terhadap guru @ pensyarah. Adakah salah apabila seorg guru menegur kesilapan yg dilakukan pelajarnye?? Mungkin kite tidak menyenangi guru tersebut, tapi jgn lupe yg kite ni setahun jagung, sedangkan mereka dah makan garam berbotol-botol. Dan jgnlah lupe yg kite ade pegangan agama...Setiap agama jugk mementingkan tingkahlaku yang baik n sweet as sugar.huhuhu.

Seharusnye kite perlu merendahkan ego diri apabila terang tang2 kite dah buat salah n silap. Usah malu untuk memohon ampun dan maaf. Nak sebut dalam bahasa ape, mcm2 ada!! Mintak maaf ye..i'm sorry..afwan..biyane..heee~~~. Jadinye kawan2 tersayang, marilah kite same2 perbaiki diri supaya lebih mantap.(^_^). Last words, maaf seandainye ade yg trguris hatinye sehingga terpancar di wajah mcm mkn cuka..huhuhu. Maafkn saye ye. Papaiii.

Wassalam..
Uhibbukum fillah...

Sunday, February 20, 2011

perihal anak bongsu

Assalamualaikum n kabare..^_^

Kali ni tibe2 rase nk ckp pasal anak bongsu.huhu. Seperti yg kalian sume maklum, sememangnye ank bongsu ni ank terakhir dlm kluarge kan. And semestinye ramai yg menggelar golongan tersebut dengan panggilan "anak manja".ngeee~~~. Tapi benarkah begitu???

Hmm..pada pendapat saye, x perlulah taksub sgt dgn gelaran tu. Sebabnye x semestinye anak bongsu aje yg bermanja-manjaan segala. Anak-anak lain yg x bongsu pun ade jgk. Semuanya bergantung pada personaliti masing2. Cume mungkinlah anak bongsu ni terlebih cket manjenye.huhuhu.

Betol ke anak bongsu ni jenis yang x pandai berdikari? Tak pandai buat itu ini? Hmmm. Risau jgk sy mendengarnye.huhuhu. Pada pendapat sy, the answer is nehi (tidak). hehehe. Sebenarnye anak bongsu ni same je dengan adik-beradiknye yg lain. Cume ade sesetengahnye aje yg mungkin berperangai mcm tu (mcm sayakah??huhu). Maklumlah, sume keje akak abg yg buat. Ish3.huhuhu.

Ape kelebihan jadi anak bongsu ni ye?hehehe. Menurut pengalaman sy, memang anak bongsu ni ditatang bagai minyak yg penuh sampai nk melimpah-limpah. Kalau kecik2 dulu, bila bergaduh dgn abg n kakak mesti kemenangan berpihak pada si muda. Biaselah adik kecik mestilah nangis kalau abg n akak usik2, cubit pipi, tarik rambut dll. hehehe. So, abah, hero adik pun dtg memberi bantuan dgn membawa rotan. Rotan pun singgah di blkg abg n akak. Adik pun tersenyum riang.(^_^). Tapi bila difikirkan balik,kesian kt abg n akak.huhuhu. Takpelah, perkara yg lepas usah dikenang lagi.ngeee~~~

Selain tu, ap yg dimintak InsyaAllah dapat.hehe. Kalau dulu nk makan aiskrim cornetto pun susah sbb mahal. Tapi, demi memenuhi keinginan si anak kecik, abah pun blikan. Time tgh demam plak tu.hehehe.macam2 peel lah anak bongsu ni. Tapi lain org lain citenye, ye idak?huhuhu.

Gitulah perihal anak bongsu serba sedikit. Macam2 ada.huhu. Ape yg penting, adik-beradik kena saling hormat-menghormati n loving2. Tak mau gaduh2 ye.(^_^). Lastly, mekasih kerna sudi membace karya sy kali ini.Jika ada yg termakan cili, minum air ye.huhu. Papaiii.

Wassalam.
Uhibbukum fillah...

i'm in!!(^_^)

Assalamualaikum and a very good day!

Waaaaa..lamenye yg amat sgt x terupdate blog ni.Maafkan sy my blog..huhuhu~~~

Tiada yang menarik tuk dikongsikan bersama dalam entry ni. Nak singgah jap je kt blog ni. Supaya kalian tau yg saya masih hidup lg. Alhamdulillah. =)

Tibe2 petang ni rse mcm nk bermadah. Mungkin trkena jangkitan dari Roomate baru yg trchenta???huhuhu. Adek manis, jgn mara aaa.~~~ (^_*)

Madah ini sy tujukan bt sume insan yg sy sayangi..terimalah..hehe~~

Di senja ini jariku menari-nari..

Memetik satu persatu untaian abjad..

Membentuk bait-bait pencetus sanubariku..

Dikau yang kusayangi…

Segunung kesyukuran kupanjatkan pada Ilahi..

Atas pertemuan yang ditakdirkan oleh-Nya..

Ada masa manisnya…ada masa pahitnya..

(ada gula..ada garam..ngeeee~~~)

Namun, tiada memori seindah itu…

Tiada bicara seumpamanya..

Jika kelak kita terpisah…

jangan dilupa pada diri yang hina ini..

yang pernah bersama mengharung duka..

yang pernah bersama mengecap suka..

kerna tiada memori yang seindah ini..

jua.. kerna Kau ku sayangi..

PEACE!!!

Sekian

Wsalam

Uhibbukum fillah

There was an error in this gadget